Dane Światowej Organizacji Zdrowia podają, że w ciągu ostatnich dwóch dekad liczba dzieci z nadwagą wrosła aż trzykrotnie w Polsce. Kolejnym problemem połączonym w dużej mierze z otyłością jest cukrzyca – według statystyk liczba zachorowań przez ostatnie 25 lat wzrosła czterokrotnie.
Statystyki są przerażające, dlatego warto dbać o zdrowie i dietę swojego dziecka. W dzisiejszym artykule przedstawiamy 4 przepisy na zdrowie słodkości dla Twojego dziecka.
1. Wegański murzynek
Wegański murzynek to ciasto, które pokochają miłośnicy czekolady. Warto zwrócić na niego uwagę także ze względu na składniki, które są dobre dla zdrowia naszego dziecka.
Gorzka czekolada zawiera pirazynę, związek pobudzający mózg do pracy, poprawiający pamięć i koncentrację. Ziarna kakaowca wzmacniają serce, zapobiegają miażdżycy i zakrzepom. Poza tym zwykłe mleko warto zastąpić mlekiem migdałowym, które uspokaja i redukuje stres. Z tej okazji warto się zaznajomić, czy czekolada może się zepsuć, jeśli chcielibyśmy zrobić wegańskiego murzynka, mając otwartą czekoladę.
Do murzynka dodaj banana – to cenne źródło potasu, który jest niezbędny w diecie dziecka.
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 delikatnego oleju, np. z pestek winogron,
- 3 szklanki mąki pszennej razowej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 50 gramów gorzkiej czekolady,
- 2 dojrzałe banany.
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier i olej, następnie wymieszaj. Banana dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj go do czekolady razem z mlekiem. Wszystko wymieszaj na gładką masę. W misce połącz mąkę, kakao, sód, cynamon. Następnie wymieszaj mokre i suche składniki (powinna wyjść dość gęsta masa). Murzynka pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. Domowe lody mandarynkowo-marchewkowe
Lody dla weganina lub alergika? Jeżeli z jakiegoś powodu ty lub twoje dziecko musicie unikać nabiału, wypróbuj zdrowe lody, które wykonane są z naturalnych produktów. Głównym składnikiem tego przepisu są mandarynki bogate w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto owoce te zawierają składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk i sód. Marchewka z kolei nie tylko poprawia wygląd skóry, ale także reguluje zaburzenia trawienne.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 3 mandarynki,
- 1 cm świeżego imbiru,
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
Przygotowanie:
Owoce i warzywa umyj i obierz ze skórek. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i ustaw go na najwyższe obroty. Miksuj aż do uzyskania gładkiej pasty, którą później wlewaj do kieliszków do wódki tak, aby zostawić pół centymetra wolnej przestrzeni od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser będzie gotowy, odwróć kieliszki do góry dnem, polewając je ciepłą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie je wyciągnąć z kieliszka. Gotowe!
3. Orzechowe batoniki
Twoje dziecko uwielbia słodkie przekąski? Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Wypróbuj zdrowe i dietetyczne orzechowe batoniki, które nie zawierają mąki, cukru ani tłuszczu. Do przygotowania batonów najlepsze będą orzechy włoskie, ale nie tylko.
Dlaczego orzechy są tak ważne w diecie dziecka? Poprawiają pamięć i koncentrację. To także cenne źródło wapnia, który wzmacnia dziecięce kości. Ponadto zawierają magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, kwas foliowy i witaminy B6 i E. W orzechach włoskich znajduje się kwas elagowy, który wzmacnia odporność.
Składniki:
- 400 gramów orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce),
- 3 łyżki (ok. 40 gramów) miodu,
- 1 jajko,
- 1 białko jajka.
Przygotowanie:
posiekaj orzechy i wsyp je do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Całość umieść w blaszce i wstaw do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 25-30 minut. Deser powinien osiągnąć złoty kolor. Kiedy już wystygnie, pokrój na batoniki.
4. Budyń z nasion chia
Czy słyszałeś kiedykolwiek o nasionach chia? Warto się nimi zainteresować i wykorzystać je do zrobienia puddingu czy budyniu, który będzie miał kremową i jedwabistą konsystencję. Taki deser swobodnie mogą jeść nawet osoby dotknięte cukrzycą, ponieważ w swojej żelowej postaci nasiona chia zapobiegają szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów. Produkt ten jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku. Ponadto zawiera kwasy omega 3 i 6 oraz dużo błonnika, który sprzyja odchudzaniu.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- 200 ml mleka sojowego,
- łyżka niesłodzonego kakao,
- łyżka wiórków kokosowych,
- miód lub stewia (do smaku).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem słodzącej substancji, wymieszaj i odstaw do lodówki na parę godzin (może być nawet cała noc). Później zmieszaj ją blenderem na gładką masę i dosłódź do smaku. Przełóż do miseczki i delektuj się tym oryginalnym smakiem.
Publikacja zaczerpnięta z: parenting.pl/
2 komentarze
Jeśli tego nie wiedzieliście, to najwyższy czas, żeby uzupełnić te braki
Jestem Ci bardzo wdzięczny/na za to, co robisz.