Komunia w domu – jak ułożyć menu?

Organizując przyjęcie komunijne dla rodziny i przyjaciół, stajemy przed dylematem czy lepszym rozwiązaniem będzie je zorganizować w domu, czy restauracji.

Organizacja uroczystego obiadu w domu może przerażać niektórych, ze względu na konieczność przygotowania dużej ilości jedzenia i sprzątania. Tymczasem istnieje prosty sposób, aby uniknąć nieprzyjemnych aspektów gotowania w domu, a jednocześnie nie być skazanym na menu z restauracji.

Dlaczego warto organizować przyjęcie w domu?

Komunia w domu to oczywiście oszczędność. W przypadku zorganizowania obiadu rodzinnego w restauracji musimy się liczyć z wydatkiem rzędu 100 – 150 złotych w stosunku do jednego gościa. Koszt ten można zredukować, rezygnując z napojów gazowanych czy alkoholowych, ale nadal oznacza to minimum kilkadziesiąt złotych za „talerz”. Organizując przyjęcie w domu, do naszych obowiązków należy jedynie zakup składników spożywczych i napojów. Jeśli zatem masz wystarczającą ilość miejsca, to obiad w rodzinnym domu będzie korzystniejszą opcją.

Prywatny kucharz na komunię.

Prywatny kucharz do wynajęcia to proste rozwiązanie, które pozwoli ci cieszyć się w pełni spotkaniem z rodziną, a jednocześnie mieć pewność, że podane dania będą smaczne, dobrej jakości i takie jak chcesz. Kucharz na komunię odciąży cię i jeśli chodzi o samo gotowanie, ale też podanie potraw, a czasami nawet sprzątanie po imprezie.

Zatrudniając prywatnego kucharza, nie musisz martwić się, czy wszystkie dania są gotowe na czas, a jednocześnie zabawiać gości. Możesz być gościem na swoim własnym przyjęciu. Przed obiadem możesz ustalić z kucharzem menu lub on sam może przedstawić ci kilka opcji do wyboru. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu kucharze mogą tworzyć dania dostosowane do różnych wymagań żywieniowych.

Co przygotować na obiad?

Klasyczne menu komunijnego obiadu to rosół, drugie danie, na które składa się kotlet schabowy lub z kurczaka, a także zestaw sałatek, ziemniaki oraz oczywiście deser. Takie menu jest niejako „spadkiem” po czasach, kiedy restauracje oferowały ograniczony zestaw obiadowy, a i menu domowe bywało ograniczone dostępnością niektórych produktów. Dziś, zwłaszcza z udziałem prywatnego kucharza, menu może być absolutnie dowolne. Możesz zdecydować się na tradycyjną polską kuchnię ale też zaserwować swoim gościom dania z kuchni śródziemnomorskiej, sushi, a nawet efektownie podanego fast fooda w postaci hamburgerów z dodatkami. Wszystko zależy od twoich indywidualnych potrzeb i umiejętności kucharza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.