W dzisiejszym artykule znajdziesz listę 7 rodzajów sera, które możesz bez obaw jeść w ciąży. Czy mascarpone w ciąży jest bezpieczne? Mozzarella w ciąży? Tak możesz bezpiecznie raczyć się tym serem. Zapraszamy do lektury.
Mascarpone, czy mascarpone jeść w ciąży?
Tłusty, kremowy mascarpone z Włoch jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, jeśli został wyprodukowany z mleka pasteryzowanego. Mascarpone w ciąży, jest bezpieczny dodatkowo ma bardzo delikatny i łagodny smak, dlatego jest używany zarówno do deserów (np. tiramisu), jak i dań wytrawnych (np. do sosów do makaronu, które zyskują dzięki niemu kremową konsystencję).
Mozzarella w ciąży, czy można jeść mozzarellę w ciąży?
Czy w ciąży można jeść mozzarelle? Mozzarella, czyli kolejny włoski klasyk, jest wytwarzana z pasteryzowanego mleka, dlatego w ciąży możesz ją jeść bez obaw. Biały, miękki ser jest niezwykle popularny we Włoszech i nadaje się do dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską. Mozzarellę można dodawać do pizzy, ale najlepiej smakuje w połączeniu z pomidorami, bazylią i oliwą jako słynna sałatka caprese.
Cheddar, doskonały ser czy można jeść go w ciąży?
Cheddar to angielski ser produkowany z krowiego mleka. To jeden z najbardziej popularnych serów nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale na całym świecie. Cheddar jest bardzo aromatyczny i ma charakterystyczny, lekko kwaśny i orzechowy smak. Bez obaw możesz po niego sięgnąć nawet w ciąży. Wyśmienicie smakuje jedzony solo, ale nadaje się też do zapiekania, dań z makaronem i sałatek.
To doskonałe źródło magnezu i wapnia. Wzmacnia zęby i kości oraz chroni prze osteoporozą.
Ser feta, czy to jest produkt który możesz jeść będąc ciężarną?
Ser feta to przysmak kuchni greckiej, który dzięki specyficznemu słonemu smakowi zyskał miłośników również z dala od Hellady. Fetę produkuję się z pasteryzowanego mleka owczego, a czasami z mieszanki mleka owczego i koziego. Grecki ser jest źródłem witaminy B12, która w czasie ciąży wpływa na wzrost i rozwój dziecka. Fetę najczęściej dodaje się do sałatek, ale dobrze komponuje się również podawana na ciepło, np. w omlecie albo z pieczonymi warzywami.
Edam i parmezan, doskonałe sery
Ten półtwardy, podpuszczkowy ser zawdzięczamy Holendrom. Edam ma łagodny smak, dzięki czemu jest serem uniwersalnym, świetnie nadającym się do różnych dań. Możesz go jeść w zapiekankach, z makaronami, sałatkami albo po prostu na kanapce. Poza tym ser typu Edam to świetne źródło białka.
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, to na pewno znasz smak parmezanu – twardego, aromatycznego sera podpuszczkowego. Im twardszy ser, tym mniejsze ryzyko występowania bakterii listerii, dlatego zarówno parmezan, jak i pecorino można jeść w ciąży. Pikantny smak tego włoskiego sera sprawia, że często jest używany jako przyprawa, a nie główny składnik dań. Pasuje do wszystkich włoskich potraw – od pizzy, przez pasty, aż po risotto.
Serek wiejski, produkt na co dzień
Halloumi to biały, elastyczny ser pochodzący z Cypru. Dobrze smakuje jedzony na świeżo, ale najczęściej podaje się go na ciepło. Smażony lub grillowany halloumi jest świetnym uzupełnieniem sałatek. Z kolei biały, ziarnisty ser to ulubieniec wszystkich odchudzających się. Dzięki dużej zawartości białka serek wiejski jest też polecany kobietom w ciąży. Możesz go jeść na słodko (z miodem, owocami, orzechami) albo w wersji wytrawnej (z ziołami i świeżymi warzywami).
Camembert, grillowany, surowy czy w sałatce
Camembert znajduje się na liście produktów zakazanych w ciąży, ponieważ jest serem pleśniowym, wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego. Jednak jego pieczona wersja uznawana jest za bezpieczną dla kobiet w ciąży – w wyniku obróbki termicznej groźne bakterie giną, dlatego taką potrawę mogą jeść przyszłe mamy. Pieczony camembert to prawdziwy przysmak, zwłaszcza jeśli dodasz do niego świeże zioła, czosnek i zjesz go z chrupiącą bagietką.
Dowiedz jak nie popełnić kuchennych porażek w ważnych chwilach!
Publikacja zaczerpnięta z: parenting.pl
1 Komentarz
Te treści są warte uwagi nie tylko specjalistów. Każdy powinien to wiedzieć