Grillowanie jako hobby Polaków – z czym Polacy uwielbiają grila czyli co wrzucić na ruszt?

Grillowanie jako hobby Polaków

Polacy bardzo upodobali sobie grillowanie i z nadejściem cieplejszych dni robią to wszędzie – w ogrodzie, na tarasie, na działce. Wiele osób podczas grillowania ogranicza się jedynie do pieczenia kiełbasy, a na grillu można przecież przygotować mnóstwo innych smakołyków? Jakich? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Mięso na grilla – jak przygotować?

Przygotowanie mięsa na grilla nie jest trudnym zadaniem, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim musimy znaleźć dobry zakład wędliniarski, który w swojej ofercie będzie miał dobrej jakości, świeże mięso. Jeśli wybraliśmy już mięso musimy zadbać o dobór odpowiednich przypraw, które wzbogacą smak naszych potraw. Co prawda w sklepach dostępne są gotowe matynaty, lepiej jednak postawić na własne składniki. 

Podstawą marynat do mięs jest oliwa z oliwek oraz różnego rodzaju przyprawy, między innymi:

  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • papryka,
  • rozmaryn.

Należy pamiętać o tym, że mięso musi marynować się odpowiednio długo – conajmniej 2 godziny. Warto również dodać, że marynować można nie tylko wieprzowinę czy wołowinę, ale nawet pyszne kiełbaski od Handerka czy warzywa. 

Tajskie szaszłyki z indyka

Składniki:

  • filet z indyka – 500 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • mleko kokosowe – 200 ml,
  • curry – 2 łyżeczki,
  • limonka – 1 sztuka,
  • miód – 1 łyżeczka,
  • czerwona papryka – 2 sztuki,
  • cukinia – 1 sztuka,
  • sos sojowy – 2 łyżeczki,
  • szalotka – 4 sztuki,
  • oliwa z oliwek – 50 ml,
  • papryczka chilli – 1 sztuka.

Sposób przygotowania:

Filet z indyka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy i niewielką ilość odkładamy na bok. Mleko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Warzywa kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym i resztą czosnku. Doprawiamy niewielką ilością miodu.

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Grillujemy przez około 12 minut.

Marynate po mięsie rozcieńczamy z 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekaną papryczką chilli, solą i pieprzem. 

Żeberka mocno pikantne

Składniki:

  • żeberka – 2 kg,
  • liście laurowe – 3 sztuki,
  • sól, pieprz – według uznania,
  • miód – 1/3 szklanki,
  • sos sojowy – 1/2 szklanki,
  • ocet balsamiczny – 1/3 szklanki,
  • keczup – 2/3 szklanki,
  • ostra musztarda – 3 łyżeczki,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • cebula -1 sztuka.

Sposób przygotowania:

Żeberka zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy liśc laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy. Wywar można wykorzystać do ugtowania pysznej zupy.

Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Do dużej miski wkładamy żeberka, dodajemy marynatę i dokładnie obtaczamy w niej żeberka. Zostawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Zamarynowane mięso smażymy na grillu, co jakiś czas smarując marynatą, aż mięso się zarumieni. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *