Strona główna » INNE » Grillowanie jako hobby Polaków – z czym Polacy uwielbiają grila czyli co wrzucić na ruszt?

Grillowanie jako hobby Polaków – z czym Polacy uwielbiają grila czyli co wrzucić na ruszt?

przez Teosto@0115
0 Komentarz

Polacy bardzo upodobali sobie grillowanie i z nadejściem cieplejszych dni robią to wszędzie – w ogrodzie, na tarasie, na działce. Wiele osób podczas grillowania ogranicza się jedynie do pieczenia kiełbasy, a na grillu można przecież przygotować mnóstwo innych smakołyków? Jakich? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Mięso na grilla – jak przygotować?

Przygotowanie mięsa na grilla nie jest trudnym zadaniem, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim musimy znaleźć dobry zakład wędliniarski, który w swojej ofercie będzie miał dobrej jakości, świeże mięso. Jeśli wybraliśmy już mięso musimy zadbać o dobór odpowiednich przypraw, które wzbogacą smak naszych potraw. Co prawda w sklepach dostępne są gotowe matynaty, lepiej jednak postawić na własne składniki. 

Podstawą marynat do mięs jest oliwa z oliwek oraz różnego rodzaju przyprawy, między innymi:

  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • papryka,
  • rozmaryn.

Należy pamiętać o tym, że mięso musi marynować się odpowiednio długo – conajmniej 2 godziny. Warto również dodać, że marynować można nie tylko wieprzowinę czy wołowinę, ale nawet pyszne kiełbaski od Handerka czy warzywa. 

Tajskie szaszłyki z indyka

Składniki:

  • filet z indyka – 500 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • mleko kokosowe – 200 ml,
  • curry – 2 łyżeczki,
  • limonka – 1 sztuka,
  • miód – 1 łyżeczka,
  • czerwona papryka – 2 sztuki,
  • cukinia – 1 sztuka,
  • sos sojowy – 2 łyżeczki,
  • szalotka – 4 sztuki,
  • oliwa z oliwek – 50 ml,
  • papryczka chilli – 1 sztuka.

Sposób przygotowania:

Filet z indyka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy i niewielką ilość odkładamy na bok. Mleko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Warzywa kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym i resztą czosnku. Doprawiamy niewielką ilością miodu.

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Grillujemy przez około 12 minut.

Marynate po mięsie rozcieńczamy z 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekaną papryczką chilli, solą i pieprzem. 

Żeberka mocno pikantne

Składniki:

  • żeberka – 2 kg,
  • liście laurowe – 3 sztuki,
  • sól, pieprz – według uznania,
  • miód – 1/3 szklanki,
  • sos sojowy – 1/2 szklanki,
  • ocet balsamiczny – 1/3 szklanki,
  • keczup – 2/3 szklanki,
  • ostra musztarda – 3 łyżeczki,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • cebula -1 sztuka.

Sposób przygotowania:

Żeberka zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy liśc laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy. Wywar można wykorzystać do ugtowania pysznej zupy.

Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Do dużej miski wkładamy żeberka, dodajemy marynatę i dokładnie obtaczamy w niej żeberka. Zostawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Zamarynowane mięso smażymy na elektrycznym grillu, co jakiś czas smarując marynatą, aż mięso się zarumieni. 

Zobacz też inne posty

Zostaw swój komentarz

Kontakt

Kulturalny Plac Zabaw
 
Administracja
Testimo sp. z o.o.
ul. Wincentego Pola 27
44-100 Gliwice
 
kulturalnyplaczabaw_logo_NEW_uh

Ta strona korzysta z ciasteczek. Jeśli nie masz nic przeciwko - zamknij tę wiadomość! :) Ok! Czytaj więcej