Sok z czarnego bzu, nazywany kiedyś czarnym złotem, był w niemal każdej domowej apteczce. Obecnie odchodzimy od tego naturalnego leku, a szkoda, bo ma on wiele wartości leczniczych. Jakich?
Czarny bez to niezwykłe źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nim zarówno bardzo dużo witamin m.in. A, B i C, a także minerały, chociażby żelazo, magnez, fosfor, potas i wapń. Ponadto zawiera także flawonoidy, które powodują lepszą wchłanialność witaminy C.
Jednak na tym nie kończy się lista niezwykłych właściwości czarnego bzu. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością antyoksydantów, takich jak rutyna i antocyjany. Eksperci bardzo cenią zdrowotne właściwości przeciwutleniaczy. Wskazują, że to właśnie one pomagają w zapobieganiu powstawania chorób nowotworowych, a także schorzeń układu krążenia.
Nie tylko lek na przeziębienia
W dawnych czasach sok z czarnego bzu był jednym z podstawowych elementów domowych apteczek. Do tej pory zresztą jest ceniony przez zwolenników medycyny naturalnej. Najczęściej kojarzy się z domowym lekiem na przeziębienie, jednak to niejedyna jego zaleta.
Czarny bez sprawdza się jako naturalny środek oczyszczający. Jest moczopędny. Dodatkowo pomaga usunąć z organizmu toksyny. Ma także właściwości przeciwbólowe i rozkurczowe. Może więc jednak warto przywrócić go do domowych apteczek?
Ze względu na dużą wartość witaminy C, sok z czarnego bzu zazwczaj stosuje się jako domowy lek na przeziębienie. Jest rozgrzewający i poprawiający odporność. Warto go pić profilaktycznie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje i wirusy.
Często wspomina się również o właściwościach antybakteryjnych czarnego bzu. Dlatego też warto stosować go jako naturalny lek lub suplement, podczas chorób, takich jak grypa czy angina. Dzięki jego właściwościom wzmocnimy nasz system odpornościowy i przyspieszymy proces rekonwalescencji.
Nie jedz ich na surowo!
Przetwarzając owoce z czarnego bzu pamiętajmy, że na surowo są one trujące. Świetnie jednak nadają się do przygotowania soku lub naparu.
Do przygotowania soku potrzebne nam będą: świeże owoce, woda i cukier, który możemy zastąpić miodem. Dodatkowo możemy wzbogacić jego smak cynamonem lub imbirem.
Wykonanie jest stosunkowo proste. Wystarczy, że przez 90 minut będziemy gotować owoce czarnego bzu, aż do momentu, gdy puszczą sok. Następnie należy go odcedzić i gotować kolejne 60 minut z dodatkiem cukru i aromatycznych przypraw. Po tym czasie możemy przelać go do butelki i cieszyć się nim, kiedy tylko chcemy.
Czytaj kolejny wpis i dowiedz się więcej na temat chowu oraz hodowli indyków!
Publikacja zaczerpnięta z: parenting
2 komentarze
Polecam! Szczególnie tym, dla których temat jest nowy
Wiele już na ten temat było, ale tutaj napisane jest zupełnie inaczej. Polecam