Dzieciaki kochają słodkości, jednak wiele z nich niekorzystnie wpływa na zdrowie naszych pociech. Na szczęście, możemy sami w domu przygotować słodkie i zdrowe desery dla dzieci. Sprawdź 3 przepisy, które warto wypróbować w swoim domu!
Każdy z rodziców doskonale zna to pytanie: co będzie na deser? Nie musi jednak ono spędzać nam snu z powiek. Wystarczy, że w ramach deseru zaproponujesz dziecku naprawdę rozsądnie przygotowany posiłek, który będzie zaspokajał potrzebę łakoci u dziecka, ale też będzie prawdziwie pożywnym posiłkiem. Taką propozycją na pewno jest budyń.
Dlaczego akurat budyń?
– Budyń to doskonała alternatywa dla Rodziców, którzy szukają pomysłów na smaczne dostarczanie dzieciom wartościowych produktów spożywczych. Nie każde dziecko jest zwolennikiem smaku mleka, a podanie go w atrakcyjnej formie smaku, zapachu czy konsystencji pozwoli mu zjeść mleko z przyjemnością – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk. Dlaczego mleko jest tak ważne w diecie dziecka? – Ponieważ stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia oraz innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Wapń to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, bierze udział w prawidłowych procesach krzepnięcia krwi oraz zwiększa wydzielanie enzymu odpowiedzialnego za prawidłowy metabolizm tłuszczy, zapobiegając w ten sposób niebezpiecznej również wśród dzieci nadwadze i otyłości. Wapń zawarty w mleku w postaci kazeinianu wapnia to jeden z najlepszych, łatwo przyswajalnych form tego pierwiastka występujących w naturze – dodaje nasza ekspertka.
Pomysły na dania z budyniem
Choć budyń sam w sobie jest idealnym deserem dla dziecka, można pokusić się o lekkie eksperymentowanie w kuchni i zaserwować go na kilka różnych sposobów. Specjalnie dla was wybraliśmy 3 najpopularniejsze przepisy na desery dla dzieci, w których główną rolę odgrywa budyń. Dzieciaki za nimi wprost przepadają!
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem budyniu.
Naleśniki z budyniem
Nie znam dziecka, które nie lubi naleśników. Wersja z budyniem, którą proponujemy jest nie tylko smaczna, ale też pełnowartościowa. Zamiast mąki pszennej, proponujemy orkiszową. Mała zmiana, a naleśniki wychodzą naprawdę pysznie! Sam budyń natomiast dodaje im aksamitności i delikatności.
Co nam będzie potrzebne?
1 opakowanie budyniu waniliowego
650 ml mleka
1 szklanka mąki orkiszowej
jajko
woda (około ½ szklanki), może być gazowana
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy według tradycyjnej receptury. Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem i wodą – aby były bardziej puszyste, możemy dodać wodę gazowaną. Dodajemy szczyptę soli do smaku.
Budyń przyrządzamy według receptury na opakowaniu, dodając nieco mniej wody, aby był on bardziej gęsty.
Naleśniki smażymy na odrobinie tłuszczu – może być to np. masło klarowane. Nadziewamy budyniem. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami – mogą być np. mrożone: jagody, maliny, cząstki truskawek itd.
Ryż z budyniem
Ten niezwykle sycący deser na pewno zaspokoi podniebienie wybrednych smakoszy. Bazę stanowi tu ryż, który w połączeniu z budyniem stanowi naprawdę ciekawą propozycję. Ukoronowaniem tego deseru są świeże lub pieczone owoce oraz przyprawy nadające mu wyrazistości. Prawda jest taka, że dodatkami można eksperymentować do woli!
Co nam będzie potrzebne?
1 opakowanie budyniu
odrobina miodu lub innego słodzidła
szklanka mleka
1/4 szklanki ryżu
owoce do dekoracji
woda – około 1 szklanki
odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na mleku. Kiedy stanie się on miękki, rozrabiamy budyń w odrobinie wody i wlewamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez około pół minuty, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Tak przygotowany ryż przekładamy do miseczek i dekorujemy ulubionymi owocami.
Babeczki z budyniem
Babeczki to deser z prawdziwego zdarzenia! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku stanowią naprawdę fantastyczną namiastkę prawdziwego brownie! Taka babeczka znaleziona obok kanapki w pudełku z drugim śniadaniem, na pewno ucieszy każdego małego łasucha!
Co nam będzie potrzebne?
szklanka mąki orkiszowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao lub karobu
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
1.4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Budyń przyrządzamy zgodnie z informacją na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie robimy ciasto. Łączymy suche składniki, następnie dodajmy mokre. Mieszamy ciasto powinno mieć delikatnie płynną konsystencję. Przekładamy ciasto do foremek – w proporcji: łyżka ciasta, łyżka budyniu, łyżka ciasta.
Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Dowiedz się więcej jak działa i czemu aromamarketing jest wykorzystywany w restauracjach.
Publikacja zaczerpnięta z: mjakmama24.pl
1 Komentarz
To jest ten rodzaj lektury, która naprawdę otwiera oczy.