Jak gotować kaszę? Takie pytanie coraz to częściej stawiane jest przez doświadczonych entuzjastów gotowania, chcących zwiększyć umiejętności w tym zakresie, jak i młodych kuchcików, którzy dopiero raczkują w tej jakże misternej sztuce. Jak więc brzmi odpowiedź na to pytanie? Odpowiedź znajdziesz w naszym tekście lub pod adresem: http://gazetka-lewiatan.pl/jak-gotowac-kasze/.
Dlaczego coraz częściej interesujemy się gastronomią?
Z czego wynika fakt, że coraz to więcej ludzi zadaje pytania odnośnie arkanów wiedzy, jaką są szeroko pojęte kulinaria? Zjawisko to może wynikać, z rosnącego zainteresowania gotowaniem na różnych płaszczyznach życia. Dla przykładu, można zauważyć rosnące zainteresowanie wśród młodych ludzi, taką tematyką jak zdrowe odżywianie, fitness, ćwiczenie na siłowni oraz optymalizacja swojego stylu życia. W takiej sytuacji, chcąc doskonalić się jako osoby, dochodzą do wniosku, że bardzo istotnym elementem, mającym spory wpływ na samopoczucie i jakość życia, jest sposób odżywiania. Z tego względu, rozpoczynają oni optymalizację swojego sposobu żywienia, szukając jednocześnie inspiracji w potrawach polecanych przez ludzi, których można uważać za autorytety w kwestii żywienia.
Przykładem takich osób są kulturyści, wszelkiego rodzaju sportowcy wyczynowi, światowej klasy dietetycy, fizjoterapeuci czy trenerzy. Bardzo często można zauważyć, że wspomniane osoby, polecają w swoich książkach i artykułach jedzenie kaszy (zarówno jęczmiennej, jak i gryczanej czy jaglanej), ze względu na jej niepodważalne właściwości odżywcze i fakt bycia kapitalnym źródłem węglowodanów. Dochodząc do konkluzji, która mówi, że sportowcy uważają kasze za świetne źródła węglowodanów, zadajmy sobie zatem teraz bardzo istotne pytanie: „Jak gotować kaszę?”
Jak gotować kaszę?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak przyrządzić kaszę, gdyż jest to kwestia osobistych preferencji. Osobiście, jestem fanem kaszy lekko niedogotowanej Al dente, gdyż nadaje jej to pewnego rodzaju satysfakcjonującej sypkości. Z drugiej strony, są potrawy, które wymagają tego, aby kasza była przyrządzona na bardziej rozgotowaną, gdyż predystynowana jest do stania się jednolitą papką w połączeniu z jakimś sosem lub potrawką. W drugiej sytuacji, czas gotowania będzie znacznie dłuższy niż w pierwszym przypadku i będzie oczywiście zależał od rodzaju gotowanej kaszy. Jak gotować kaszę? Bardzo dobrą i wyczerpującą odpowiedź na to pytanie, można znaleźć w artykule na stronie sieci sklepów Lewiatan: http://gazetka-lewiatan.pl/jak-gotowac-kasze/. Wchodząc na tę stronę, można dowiedzieć się wielu ciekawych faktów dotyczących arkanów wiedzy gotowania kaszy. Wiele osób bagatelizuję kwestię doprowadzenia wspomnianego składnika, do idealnego stanu rozmiękczenia, gdyż nie ma pojęcia, jaki efekt końcowy, dzięki odpowiedniej obróbce termicznej można uzyskać. Osobiście, wychodzę z założenia, że warto poeksperymentować, żeby znaleźć swój ulubiony smak i wersję kaszy, która na zawsze pozostanie w sercu.
Śledząc stronę Lewiatana, można znaleźć informację, że kasza jęczmienna to najczęściej spożywany rodzaj kaszy. Przy chęci ugotowania kaszy w sposób optymalny, należy odmierzyć odpowiednią ilość wody, która pozwoli nam finalnie uzyskać odpowiednią konsystencję. Proporcje dla kaszy perłowej lub łamanej, to jedna porcja kaszy na dwie i pół porcji wody, gotowane w mocno posolonej wodzie z pokrywą lekko pochyloną o czasie trwania mieszczącym się w przedziale od piętnastu do dwudziestu minut.
Jeżeli jednak interesuje nas gotowanie kaszy pęczak, proporcje się zmieniają. Dla tego gatunku kaszy, na przypadającą jedną porcję kaszy należy przygotować aż trzy porcje wody. Większa ilość wody niż w przypadku kaszy perłowej jest spowodowana tym, że struktura ziarna kaszy pęczak, powoduje znacznie silniejsze wchłanianie wody, co automatycznie koreluje się z większym zapotrzebowaniem na nią.
Kasza gryczana zasługuje według mnie na oddzielny akapit, gdyż jej właściwości odżywcze, przewyższają większość węglowodanów dostępnych na świecie. Aby dobrze ją przygotować, należy ugotować ją w mocno osolonej wodzie, w stosunku ilości kaszy do wody jeden/jeden i pół, po czym gotować w przedziale czasowym miedzy 10 a 15 minut w zależności od preferencji.
Już dzisiaj zacznij swoją przygodę z gotowaniem i zobacz, jaką kaszę i jak przyrządzoną lubisz najbardziej.
Odwiedź też, nasz aktualny wpis i dowiedz się jak przygotować złocistego indyka z jabłkami i żurawiną!
Dowiedz sie więcej jak w obecnych czasach sprawują się wysoko rozwinięte systemy gastronomiczne!
2 komentarze
Link dla osób, którzy poradzą sobie z interesującym tematem
Dzięki Tobie uczę się codziennie.