Każdy rodzic chce, by jego dziecko było zdrowe, bez problemu dogadywało się z rówieśnikami i zdobywało dobre oceny w szkole. Chcemy, by było szczęśliwe, a w dużej mierze na to ma wpływ to, co dziecko je. Jak nauczyć dziecko, jak zdrowo się odżywiać?
Zdajemy sobie sprawę, jak ważna jest zdrowa, różnorodna i zbilansowana dieta, zwłaszcza w przypadku dzieci, których organizmy dopiero się rozwijają i potrzebują dużo wartościowego białka, wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także dobrych węglowodanów. Słodycze, zawierające tylko tzw. puste kalorie nie są dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie w szkole, które powinno być pełnowartościowym i pożywnym posiłkiem.
Dlatego wsparciem dla rodziców w ich staraniach o wyrobienie w dziecku właściwych nawyków żywieniowych jest unijny „Program dla szkół”, który wdrożono we wrześniu 2017 roku. Jest kontynuacją programów: „Warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”. Program jest adresowany do uczniów klas I-V szkół podstawowych. Bierze w nim udział 1,8 mln. dzieci.
Ideą Programu jest dostarczanie dzieciom warzyw i owoców, a także mleka i jego przetworów. Są to: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki kalarepa oraz soki, a produkty mleczne jogurt, kefir i serek twarogowy. Dzieci w ten sposób poznają i polubią nowe smaki. To nie przypadek, że Program jest adresowany do najmłodszych dzieci szkół podstawowych.
– Nawyki żywieniowe buduje się od pierwszego roku życia, natomiast trzeba je wzmacniać – mówi Zuzanna Kłos, dietetyk dziecięcy.
Zadbajmy o to by dziecko jadło świeże, niskoprzetworzone posiłki, które są warunkiem jego harmonijnego rozwoju fizycznego intelektualnego, emocjonalnego i społecznego. Zdrowa dieta naszego ucznia to istotna sprawa, ponieważ błędy żywieniowe mogą się odbić bardzo niekorzystnie na jego rozwoju.
W Programie zadbano także o edukację. Program ma pokazać dzieciom w sposób dla nich przystępny i atrakcyjny skąd pochodzą warzywa i owoce oraz jak są uprawiane i produkowane. Rodzice także mogą skorzystać z pomocy – przygotowano dla nich specjalny poradnik z zasadami żywienia, który stanowi kompendium wiedzy. Zarówno dzieci jak i rodzicie mogą też brać udział w warsztatach kulinarnych. Możemy obejrzeć filmy z takich warsztatów, na których widać, że dzieci chętnie w nich uczestniczą.
Dzięki Programowi uczniowie nauczą się świadomie dokonywać właściwych wyborów oraz szacunku do darów natury i radości czerpania korzyści z ich spożywania. A takie nawyki pozostaną już na całe życie. Każdy uczeń już wie, że aby w zdrowiu świetnym być, trzeba zdrowo jeść.
Szkoła ma duże pole do działania w promowaniu postaw prozdrowotnych, ale bardzo ważna jest rola rodziców. Zawsze zadziała dobry przykład. Pokażmy w sposób lekki i atrakcyjny, że chrupanie jakiegoś ulubionego przez dziecko warzywa czy owocu jest przyjemne. Celebrujmy wspólnie z dzieckiem posiłki, zachęcajmy, żeby uczestniczyło w ich przygotowywaniu.
Dajmy mu wybór, ale kontrolowany czyli między np. marchewką a rzodkiewką, a nie marchewką a bezwartościowym ciastkiem. Nie zmuszajmy. Postępujmy zgodnie z zasadą „nic na siłę”. Bawmy się przygotowując wspólnie śniadanie oraz drugi posiłek, który dziecko zabierze do szkoły.
Publikacja zaczerpnięta z: parenting.pl
2 komentarze