W kuchni liczy się nie tylko smak, ale również wygląd. Nawet proste desery można zamienić w małe dzieła sztuki, jeżeli wykorzystamy apetyczne dodatki. Staną się estetycznym zwieńczeniem wypieku lub słodkości. Czym ozdabiać desery, aby cieszyły oczy?
Aksamitna polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa to najpopularniejsza dekoracja, która jedocześnie sprawi, że deser nabierze jeszcze głębszego smaku. Najczęściej polewamy nią ciasta, ciasteczka, babeczki i lody. Polewę można przygotować na wiele sposobów. Prawdopodobnie najpopularniejszym jest rozpuszczenie kawałków czekolady w śmietance kremówce – wówczas stanie się idealnie gładka i kremowa. Można również wykorzystać kakao, podgrzewając z masłem i śmietanką. A może warto spróbować przygotować piękne ozdoby z czekolady? Wbrew pozorom, nie jest to trudne zadanie. Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę i wylać na papier do pieczenia, układając dowolne wzory. Czekoladę należy dobrze schłodzić i ozdobić nią deser tuż przed podaniem. Jak przygotować krok po kroku idealną polewę czekoladową? Sprawdź na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.
Świeże owoce i bakalie
Walory smakowe i wizualne każdego deseru możemy podnieść, wykorzystując owoce. Ciasta czy lody doskonale prezentują się z truskawkami, malinami, jagodami, bananem, wiśniami, kiwi czy pomarańczą. Im więcej koloru tym lepiej! Poza sezonem można wykorzystać owoce mrożone. Wystarczy pokroić je na mniejsze części i rozłożyć na deserze. Warto również dodać ulubione bakalie, np. suszone morele, żurawinę, rodzynki czy kandyzowane owoce.
Bita śmietana
Bita śmietana najlepiej smakuje wykonana własnoręcznie. Jednak oprócz smaku, liczy się efekt wizualny. Z bitej śmietany wykonamy dowolne wzory za pomocą różnych końcówek szprycy. Nie jest to trudne zadanie, a nawet z najprostszego wypieku może powstać małe dzieło sztuki, jak spod ręki mistrza cukiernictwa. Aby deser prezentował się jeszcze lepiej, warto na bitej śmietanie ułożyć borówki lub maliny.
2 komentarze