Polacy bardzo upodobali sobie grillowanie i z nadejściem cieplejszych dni robią to wszędzie – w ogrodzie, na tarasie, na działce. Wiele osób podczas grillowania ogranicza się jedynie do pieczenia kiełbasy, a na grillu można przecież przygotować mnóstwo innych smakołyków? Jakich? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Mięso na grilla – jak przygotować?
Przygotowanie mięsa na grilla nie jest trudnym zadaniem, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim musimy znaleźć dobry zakład wędliniarski, który w swojej ofercie będzie miał dobrej jakości, świeże mięso. Jeśli wybraliśmy już mięso musimy zadbać o dobór odpowiednich przypraw, które wzbogacą smak naszych potraw. Co prawda w sklepach dostępne są gotowe matynaty, lepiej jednak postawić na własne składniki.
Podstawą marynat do mięs jest oliwa z oliwek oraz różnego rodzaju przyprawy, między innymi:
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- papryka,
- rozmaryn.
Należy pamiętać o tym, że mięso musi marynować się odpowiednio długo – conajmniej 2 godziny. Warto również dodać, że marynować można nie tylko wieprzowinę czy wołowinę, ale nawet pyszne kiełbaski od Handerka czy warzywa.
Tajskie szaszłyki z indyka
Składniki:
- filet z indyka – 500 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- mleko kokosowe – 200 ml,
- curry – 2 łyżeczki,
- limonka – 1 sztuka,
- miód – 1 łyżeczka,
- czerwona papryka – 2 sztuki,
- cukinia – 1 sztuka,
- sos sojowy – 2 łyżeczki,
- szalotka – 4 sztuki,
- oliwa z oliwek – 50 ml,
- papryczka chilli – 1 sztuka.
Sposób przygotowania:
Filet z indyka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy i niewielką ilość odkładamy na bok. Mleko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Warzywa kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym i resztą czosnku. Doprawiamy niewielką ilością miodu.
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Grillujemy przez około 12 minut.
Marynate po mięsie rozcieńczamy z 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwę, doprawiamy posiekaną papryczką chilli, solą i pieprzem.
Żeberka mocno pikantne
Składniki:
- żeberka – 2 kg,
- liście laurowe – 3 sztuki,
- sól, pieprz – według uznania,
- miód – 1/3 szklanki,
- sos sojowy – 1/2 szklanki,
- ocet balsamiczny – 1/3 szklanki,
- keczup – 2/3 szklanki,
- ostra musztarda – 3 łyżeczki,
- czosnek – 4 ząbki,
- cebula -1 sztuka.
Sposób przygotowania:
Żeberka zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy liśc laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy. Wywar można wykorzystać do ugtowania pysznej zupy.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Do dużej miski wkładamy żeberka, dodajemy marynatę i dokładnie obtaczamy w niej żeberka. Zostawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso smażymy na elektrycznym grillu, co jakiś czas smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.
2 komentarze