Pierwszy roczek za nami – co podawać dziecku na obiad?

obiad dla roczniaka

Twoja pociecha skończyła już swój pierwszy rok? To dobry czas, by rozszerzyć dietę dziecka o kolejne produkty. Przeczytaj ten tekst i poznaj aż 5 przepisów na obiad dla roczniaka.

 jakie tabletki na odchudzanie

Obiad dla roczniaka, jak mówią specjaliści, nie musi wiele się różnić od posiłków spożywanych przez jego rodziców. Pod warunkiem jednak, że jedzą oni zdrowe i pełnowartościowe dania. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 przepisami na obiad dla roczniaka, które nie tylko zasmakują dziecku, ale dostarczą mu niezbędnej dawki witamin!

Obiad dla roczniaka może sprawiać problemy – młodzi rodzice nierzadko zastanawiają się, co podawać dziecku. Z jednej strony zależy im na rozszerzeniu diety dziecka, ale z drugiej – boją się, że niektóre z pokarmów wprowadzą zbyt wcześnie i zaszkodzą dziecku.

Tymczasem 12-miesięczne niemowlę może jeść prawie wszystkie zdrowe produkty. Dlatego dobrze, by w obiedzie dla roczniaka znalazło się mięso (jednak nie częściej niż 2 razy w tygodniu) z kurczaka, królika, indyka czy jagnięcina. Wskazane jest również podawanie dziecku raz w tygodniu ryb: dorsza, łososia, mintaja, halibuta.

 jakie tabletki na odchudzanie

Oczywiście, wcześniej należy sprawdzić, czy nie ma w nich ości. Pamiętajmy również o warzywach, owocach i produktach zbożowych. W obiedzie dla roczniaka unikaj cukru i soli – im później przyzwyczai się do ich smaku, tym lepiej.

Nie podawaj również dzieciom co najmniej do 5. roku życia grzybów, których zresztą one same najczęściej, ze względu na ich specyficzny zapach, jeść nie chcą jeść.

Poniżej przedstawiamy 5 przepisów na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe obiady dla roczniaka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skosztowali ich i rodzice dziecka!

Obiad dla roczniaka: pulpety cielęce z kaszką manną

Pulpety cielęce z kaszką manną to obiad dla roczniaka, który można podać całej rodzinie.

Składniki:

  • około 60-70 g surowej mielonej cielęciny
  • 2 małe łyżeczki kaszki manny
  • pół surowego żółtka
  • około 150-160 ml wody
  • różyczka brokuła
  • pół marchewki
  • pół pietruszki
  • pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa ugotuj do miękkości z odrobiną oliwy z oliwek. Do zmielonej cielęciny dodaj pół surowego żółtka (pamiętaj, żeby przed rozbiciem sparzyć jajko). Dosyp do masy dwie łyżeczki kaszy manny i pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki. Całość gotuj około 30 minut, podawaj dziecku z warzywami. Jeśli dziecko nie radzi sobie jeszcze z gryzieniem, możesz pulpeciki rozdrobnić (zmiksować).

Mięso królika jest idealne dla dzieci. Zawiera duże ilości witamin (zwłaszcza z grupy B) i minerałów, ma bardzo niską zawartość cholesterolu, ale wysoką przyswajalność białka. Obiad dla roczniaka przygotowany z królika wyróżnia również delikatny smak.

Składniki:

  • 200 g mięsa z królika
  • oliwa lub masło
  • koperek
  • zioła prowansalskie
  • seler
  • pietruszka (korzeń)
  • marchewka

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa, gotuj aż będą miękkie. Dodaj pokrojone mięso, przyprawy i tłuszcz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Dodaj koperek. Danie najlepiej smakuje z kaszą (jaglaną, jęczmienną, gryczaną) lub z ryżem.

Obiad dla roczniaka: zupa jarzynowa z dorszem

Zupa jarzynowa z dorszem stanowi świetny sposób na przemycenie w obiedzie dla roczniaka ryby. Ryby stanowią niezastąpione źródło pełnowartościowego białka, składników mineralnych – wapnia, fosforu, jodu – dostarczają również witaminy A i D.

Składniki:

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Marchewki oraz ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Seler oczyścić, pokroić w krążki. Filety umyć, pokroić, posolić. Cebulę i czosnek zeszklić w rondlu na oliwie. Dodać resztę warzyw, wlać bulion, gotować 30 minut. Dołożyć rybę, gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem lub natką.

Obiad dla roczniaka: bezglutenowy i bezmleczny pudding warzywny z rybą

Kłopotem wielu rodziców dzieci, którzy nie przyswajają glutenu i źle reagują na spożywanie mleka, jest wymyślanie dla nich specjalnych potraw. Proponujemy jeden z takich obiadów dla roczniaka: pudding warzywny z rybą.

Składniki:

  • 50 g świeżej ryby morskiej
  • 100 g cukinii
  • 60 g białego ryżu długoziarnistego
  • 100 g marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • 0,25 l niegazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj. Powstały kleik przełóż do miseczki i ostudź.

Obiad dla roczniaka: bezmleczna zupa koperkowa

Koper to idealny sposób na radzenie sobie z niemowlęcymi dolegliwościami brzuszkowymi. Zawiera nie tylko składniki mineralne, ale jest również smakowitą przyprawą. Zobacz więc, jak przyrządzić obiad dla roczniaka z koperkiem w roli głównej!

Składniki:

  • 100 g udźca z indyka bez kości
  • pół szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku
  • pół pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso wypłucz i ugotuj w niewielkim garnku. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę pokrój, wrzuć do osobnego garnka i zalej litrem wody. Zupę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj groszek, oliwę i posiekany koperek. Całość wymieszaj i gotuj przez kolejne kilkanaście minut, a następnie zestaw z palnika. Zarówno mięso, jak i warzywa rozdrobnij odpowiednio do umiejętności żucia dziecka.

Publikacja zaczerpnięta z: mjakmama24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *