Dlaczego papryczki chilli są takie ostre? Jak złagodzić ich smak?

papryczki chilli

Ostre papryczki coraz częściej doceniane są przez amatorów gotowania. Ich pikantność dodaje niepowtarzalnego uroku i smaku wszystkim potrawom. Ponadto na popularności zyskuje również uprawa ostrych papryczek chilli we własnym domu. Warto jednak zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle papryczki są ostre i jaka substancja odpowiada za ten piekący smak? Sprawdzimy to w poniższym artykule, a dodatkowo doradzimy co robić, gdy pieczenie po zjedzeniu ostrej papryczki staje się bardzo uciążliwe lub wręcz niemożliwe do zniesienia.

Dlaczego papryka chilli jest ostra?

Za pikantny smak papryczek chilli odpowiada substancja o nazwie kapsaicyna. Jej działanie jest dosyć specyficzne, ponieważ podrażnia ona receptory odpowiedzialne za reagowanie na uszkodzenie tkanki lub poparzenie. Dlatego też po zjedzeniu ostrej papryczki mamy wrażenie zbliżone do tego, jak po wypiciu czegoś bardzo gorącego. Niekiedy wręcz odczuwamy ból i pieczeniem zupełnie jakby ktoś wbijał nam szpilki w język lub podniebienie. Niekorzystną dla nas właściwością kapsaicyny jest jej kiepska rozpuszczalność w wodzie. Stąd też wszelkie próby popicia lub przepłukania ust po zjedzeniu ostrej papryczki, na niewiele się zdają.

Jak pozbyć się ostrego smaku?

Każdy, kto próbował popijać zwykłą wodą danie z ostrą papryką doskonale wie, że na niewiele się to zdaje. Można nawet odnieść wrażenie, że ostry smak roznosi się jeszcze bardziej. To niestety jest faktem, ponieważ jak wspomnieliśmy, kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie. A zatem popijanie wodą ostrych potraw tylko pogorszy sprawę. Co więc najlepiej zrobić? Na szczęście słabą stroną kapsaicyny jest jej wysoka rozpuszczalność w tłuszczach. Co to oznacza? Że ostre potrawy najlepiej popijać tłustym mlekiem lub przegryzać lodami. Pomoże też alkohol.

Zalety kapsaicyny

Pomimo swoich drażniących właściwości, kapsaicyna znalazła zastosowanie w produkcji wielu znanych produktów. Wśród nich znajduje się chociażby znany wszystkim gaz pieprzowy do obrony własnej. Spryskanie twarzy gazem pieprzowym, czyli rozcieńczoną kapsaicyną sprawia, że odczuwamy niesamowite pieczenie, szczególnie w okolicach oczu. Co gorsza ciężko doszukać się skutecznego antidotum. Tak jak w przypadku spożycia, również i po spryskaniu, woda okaże się zupełnie nieskuteczna. Więcej informacji na ten temat znajduje się w serwisie Joblife.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *