3 przepisy na sałatki, które chętnie zje Twój maluch

Małe dzieci są bardzo wybredne, jeśli chodzi o jedzenie – dobrze wie o tym każdy rodzic, który zajmuje się przygotowaniem posiłków dla swoich podopiecznych. Czasami bardzo ciężko jest zachęcić maluchy do jedzenia czegokolwiek oprócz słodyczy i kanapek z serem i keczupem. Jakie dania przygotować, które dziecko zje z ochotą, a my przy tym przemycimy mu wiele witamin? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 3 nasze przepisy na sałatki, które chętnie zje Twój maluch.

 jakie tabletki na odchudzanie

Sztuka zdrowego odżywiania od najmłodszych lat

Zadanie jest szczególnym wyzwaniem, gdy na talerzu mają wylądować warzywa. Ten składnik odgrywa niesamowicie ważną rolę w diecie każdego człowieka, dlatego należy przyzwyczajać dzieci do ich regularnego spożywania. Należy pamiętać, że nawyki żywieniowe na całe życie kształtuje się właśnie w dzieciństwie. Świadomie odżywiane dziecko będzie zdrowsze i szczuplejsze, gdy osiągnie dorosłość. Prawidłowe jedzenie odgrywa niesamowicie istotną rolę, zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Wiele rodziców zastanawia się – jak zachęcić wybrednego malucha do jedzenia zdrowych rzeczy? Okazuje się, że istnieje kilka sprytnych trików.

Skuteczne sposoby na niechęć do warzyw

Przygotowując dziecku zdrowy posiłek trzeba mieć na uwadze to, że je ono przede wszystkim oczami. Dlatego też danie musi dobrze się prezentować – wyglądać smakowicie i świeżo. Warto układać warzywa w różne kompozycje i kształty. Maluch chętnie zwróci wtedy na nie uwagę i będzie chciał spróbować czegoś ciekawego i ładnie wyglądającego. Warto zwrócić uwagę na miniaturowe wersje warzyw – malutkie marchewki, mini ogórki czy pomidorki koktajlowe. Można uzmysłowić dzieciom, że to specjalnie wyhodowane warzywa, specjalnie z myślą o najmłodszych. Ten trik działa! Kolejnym sposobem jest serwowanie dziecku chrupiących warzyw – marchewek, kukurydzy, świeżej i soczystej papryki. Odgłosy chrupania i możliwość gryzienia sprawia najmłodszym radość i satysfakcję. Powyższe porady można wykorzystać przygotowując pyszne i zdrowe sałatki dla dzieciaków. Oto sprawdzone 3 przepisy na sałatki dla malucha.

Propozycja nr 1 – sałatka z warstwami

Jednym z najbardziej ulubionych potraw warzywnych dzieci jest sałatka z warstwami. Znajdują się w niej trzy ulubione składniki dzieci – keczup, kukurydza i kurczak. Jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera wiele świeżych warzyw i pełnowartościowe białko pod postacią mięsa z drobiu. W skład takiej sałatki wchodzą:

 jakie tabletki na odchudzanie

– kapusta pekińska,
– pomidory (mogą być te małe – koktajlowe),
– kukurydza z puszki,
– ogórek konserwowy (też można wykorzystać jego miniaturowe wersje),
– czerwona fasola,
– drób,
– ketchup.

A do tego delikatny sos na bazie majonezu, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu i nienasyconych kwasach Omega 3 i 6. Warzywa kroi się w drobne kawałki i każdy rodzaj kładzie jako jedną warstwę. Górę polewa się sosem majonezowym zmieszanym z keczupem. Kupując gotowy sos pomidorowy trzeba jednak uważnie czytać etykiety na opakowaniu i upewnić się, że nie ma w nim zbędnej chemii.

Propozycja nr 2 – sałatka z marchewki

Dzieci lubią prostotę i delikatne smaki. Większość z nich lubi także kwaśne jedzenie. Wiele maluchów zajada się surówką przygotowywaną na bazie marchewki. Jest bardzo zdrowa i lekka. Do jej przygotowania wystarczy:

– marchew,
– jabłko,
– por,
– sól,
– szczypta pieprzu,
– odrobina śmietany 12%.

Marchew ściera się na tarce o małych oczkach, to samo z jabłkiem. Por kroi się na bardzo drobne kawałki i przez chwilę płucze w zimnej wodzie, mocno odciskając jej nadmiar (dzięki temu straci na ostrości). Taką mieszankę trzeba ładnie połączyć i doprawić solą, pieprzem i łyżką śmietany. Surówka doskonale pasuje jako dodatek do obiadowego dania głównego.

Propozycja nr 3 – ogórki na pierwszym planie

Ogórek to jedno z ulubionych dań dla dzieci – jest chrupki i orzeźwiający. Ma przy tym delikatny smak. Doskonale sprawdza się pod postacią słynnej mizerii, którą lubi chyba każde dziecko. Mizeria może pełnić rolę sałatki podczas zdrowego i pełnowartościowego obiadu. Jest też banalna w wykonaniu. Wystarczy obrać ze skóry ogórek i poszatkować go na plasterki. Do tego sól, pieprz i odrobina śmietany. Niektórzy dodają jeszcze cukier, jest to jednak zbędny i bardzo niezdrowy dodatek, którego każdy powinien się wystrzegać w codziennym jadłospisie, bez względu na wiek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *